naše příběhy a inspirace

RECEPTY


Podzimní salát s pečenou dýní, ořechy a feta sýrem

Podzim je obdobím barev a chutí, které můžete snadno promítnout i do svého jídelníčku. Tento podzimní salát kombinuje sladkost pečené dýně s křupavými ořechy a slaným feta sýrem, což vytváří dokonalou harmonii chutí. Salát je ideální jako lehký oběd nebo večeře plná vitamínů, minerálů a zdravých tuků.

Ingredience:

• 200 g dýně Hokkaido (nakrájené na kostičky)
• 100 g smíchaných salátových listů (rukola, špenát, polníček)
• 50 g feta sýru (nahrubo rozdroleného)
• 30 g vlašských ořechů (lehce opečených)
• 1 střední jablko (nakrájené na tenké plátky)
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce medu
• 1 lžíce balzamikového octa
• sůl a pepř podle chuti

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C.
Dýni Hokkaido nakrájejte na menší kostičky, pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a posypte špetkou skořice (pokud máte rádi podzimní koření). Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem cca 20–25 minut, dokud dýně nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Nechte mírně vychladnout.
Vlašské ořechy lehce opečte na suché pánvi, dokud nebudou krásně voňavé a křupavé. Dejte pozor, aby se nespálily – trvá to jen pár minut.
Do velké mísy dejte smíchané salátové listy, přidejte pečenou dýni, nakrájené jablko, opečené vlašské ořechy a rozdrolený feta sýr.
V malé misce smíchejte olivový olej, med a balzamikový ocet. Dresink ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Salát přelijte připraveným dresinkem a jemně promíchejte. Servírujte okamžitě jako lehký podzimní pokrm.

Tip:
Pokud chcete salát ještě více obohatit, můžete přidat pár opražených dýňových semínek nebo sušené brusinky. Pro extra výživovou hodnotu můžete k salátu přidat i vařenou quinou nebo pečenou červenou řepu.



Flank steak s pečenou mrkví a rýží

Ingredience:

• 250 g flank steak
• 500 g mrkve
• 20 g másla
• 300 g brambor / 150 g jasmínové rýže (surov.)

Postup:

Mrkev nakrájíme na kolečka, uložíme na plech, posypeme solí a kousky másla. Pečeme na 200 stupňů přibližně 30 min. Mezitím si připravíme buď rýži, nebo pečené brambory (případně oboje).
Baby brambory překrojíme na polovinu, pokapeme olejem a osolíme. Pečeme na 180 stupňů 35 minut. Potom troubu předehřejeme na 220 stupňů a pečeme ještě 7–10 minut, aby brambory byly zvenku křupavé. Flank steak opečeme na pánvi 3 minuty z každé strany. Potom maso necháme chvíli odpočinout a nakrájíme na malé kousky. Podáváme s upečenou mrkví na másle.



Banánový chlebíček s ořechy a celozrnnou moukou

Banánový chlebíček je skvělou zdravou sladkou pochoutkou, kterou si můžete dopřát bez výčitek. Díky banánům je přirozeně sladký a použití celozrnné mouky přidá dávku vlákniny. Ideální pro ty, kteří hledají zdravou, vyváženou a chutnou svačinku nebo dezert.

Ingredience:

• 3 zralé banány
• 150 g celozrnné mouky
• 50 g ovesné mouky (nebo rozmixovaných ovesných vloček)
• 2 vejce
• 100 g řeckého jogurtu
• 50 g nasekaných vlašských ořechů (nebo jiných ořechů dle chuti)
• 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
• 1 lžička prášku do pečiva
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 2 lžičky skořice
• špetka soli

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a formu na chlebíček vyložte pečicím papírem.
Ve velké míse rozmačkejte zralé banány vidličkou, až získáte hladkou kaši. Přidejte vejce, řecký jogurt, med (nebo javorový sirup). Vše důkladně promíchejte.
V další míse smíchejte suché ingredience – celozrnnou mouku, ovesnou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a špetku soli. Postupně vmíchejte suché ingredience do banánové směsi, dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec přidejte nasekané ořechy a zlehka promíchejte.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte 45–50 minut, dokud nebude chlebíček na povrchu zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nechte chlebíček vychladnout a podávejte.

Tip:
Pokud máte rádi čokoládu, můžete přidat do těsta i několik kousků hořké čokolády (s obsahem kakaa 85 %), což dodá dezertu ještě více chuti.


Kokosovo banánová roláda

Ingredience:

• 6 vajíček
• 3 polévkových lžic xylitolu nebo jiného sladidla
• 2 polévkových lžic kakaa
• 400 g polotučného tvarohu
• 5 polévkových lžic strouhaného kokosu
• 1 banán
• 25 g proteinu (nebo jiného sladidla)
• rozpuštěná čokoláda (hořká a bílá)

Postup:

Oddělíme si bílky od žloutků a z bílků vyšleháme sníh. Přidáme xylitol, žloutky a jemně vmícháme kakao. Na plech dáme pečicí papír a těsto do obdélníku rozetřeme na plech. Dáme do trouby na 180 stupňů na cca 5–10 minut. Mezitím si připravíme krém z tvarohu, rozmačkaného banánu, kokosu a proteinu. Těsto potřeme náplní a zarolujeme. Nakonec můžeme polít rozpuštěnou bílou nebo hořkou čokoládou a posypat kokosem.


Kefírové lívance

Ingredience:

• 40 g ovesné mouky
• 20 g vanilkového proteinu
• 1/2 lžičky prášku do pečiva
• 1 lžička skořice
• 1 vejce
• 75 ml kefíru
• ovoce
• řecký jogurt

Postup:

V misce si smícháme suché suroviny a poté přidáme mokré. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej a vytvarujeme lívance. Podáváme s ovocem, řeckým jogurtem a ořechovým máslem.


Teryiaki losos s bulgurem

Ingredience:

• 4 filety lososa
• 2 lžíce medu
• 1 lžička avokádového oleje
• 20 ml kokosové amino omáčky
• sezamová semínka
• 2 hrnky celozrnného bulguru
• římský salát, polníček, mrkev

Postup:

V misce si smícháme sojovku, med a avokádový olej. Lososa naložíme a necháme ho 30 minut marinovat. Mezitím si připravíme bulgur. Do misky dáme 2 hrnky bulguru a k tomu 6 dílů vařící vody. Zakryjeme a necháme změknout. Poté si nakrájíme salát a nastrouháme mrkev. Lososa dáme do zapékací mísy. Pečeme 15–20 minut na 200 °C. Nakonec posypeme sezamem.


Parmazánové brambory

Ingredience:

• 1 kg brambor (čím menší tím lepší)
• 50 g parmazánu
• lžíce olivového oleje
• italské bylinky, sůl

Postup:

Brambory si předvaříme ve slupce. Vaříme, dokud brambory trochu nezměknou. Poté si na plech připravíme olivový olej, který rozetřeme. Na něj posypeme parmazán. Brambory si rozkrojíme na půl a pokládáme je na sýr. Dáme péct na horký vzduch na 220 stupňů, cca 20–25 minut, dokud nebudou brambory opečené.


Dýňová omáčka

Ingredience:

• 100 g uvařené dýně
• 1 lžíce gervais
• 1 lžička soli
• 1 lžička drcených rajčat
• 2 lžíce vody z těstovin
• parmazán
• těstoviny/špagety
• kuřecí maso

Postup:

Nejprve si dáme upéct dýni, kterou nakrájíme na kostky a dáme péct na 200 stupňů dokud nebude měkká. Dále si uvaříme těstoviny/špagety. Upečenou dýni hodíme do mixéru společně s gervais, solí, rajčaty a vodou z těstovin. Vše rozmixujeme a omáčku s masem přimícháme k těstovinám a nahoru posypeme parmazánem.


Semínkový chléb

Ingredience:

• 3 hrnky hladké mouky
• 1 sáček sušeného droždí
• 1,5 hrnku vody
• 1 lžíce soli
• dýňová, lněná, slunečnicová semínka
• Maldon sůl

Postup:

Vše smícháme dohromady, těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout 2–3 hodiny. Předehřejeme si troubu na 230 stupňů. Mísu na pečení si vymažeme avokádovým/olivovým olejem a dáme ji nahřát do trouby na cca 5 minut. Nahřátou mísu si vyndáme a dáme do ní těsto, nahoru posypeme semínky a Maldon solí. Pečeme na 45 minut s pokličkou. Po dopečení pokličku odděláme a necháme ještě opéct na 10–15 minut, aby se chléb opekl do křupava.


Banánové brownies

Ingredience:

• 200 g hořké čokolády (85–90 %)
• 100 g kokosového cukru / xylitolu
• 150 g špaldové mouky
• 2 vejce
• 100 g kokosového oleje
• 3 zralé/přezrálé banány
• 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

Čokoládu a kokosový olej si rozpustíme nad vodní lázní. Směs necháme vychladnout. V misce smícháme banány, kokosový cukr / xylitol, vejce. Poté přidáme čokoládu a vše promícháme. Do misky přidáme suché ingredience – mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Pořádně zamícháme, ať máme hladké těsto. Těsto vylijeme do formy a pečeme na 180 stupňů asi 25–30 minut.

chceš vypadat a cítit se líp?